-

-

1 Μαΐ 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014


Οι προγραμματικές θέσεις της Ανάπλασης όπως διαμορφώθηκαν από τη δημόσια διαβούλευση τριών περίπου ετών, με προτάσεις, ερωτηματολόγια και δημόσιες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις. Αποτελεί ένα δυναμικό κείμενο που συνεχίζει να διαμορφώνεται.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ  ΘΕΣΕΙΣ
Απρίλιος 2014

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Α. ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Α.1 Τοπικό Κοινωνικό Συμβόλαιο. - 4 -
  Α.1.1 Δημοσιονομικά μέτρα. - 4 -
  Α.1.2 Οργανωτική αναδιάταξη του Δήμου με βάση τον νέο κοινωνικό του ρόλο. - 4 -
Α.2 Εκπόνηση Σχεδίου για την Ολοκληρωμένη Στήριξη Α.μ.ε.α. - 6 -
Α.3 Προώθηση της Ισότητας των Φύλων. - 6 -

Β. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.. - 6 -
Β.1 Πολιτική Γης - Ελεύθεροι Χώροι
   Β.1.1 Άμεση εκπόνηση νέας μελέτης ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής «ΓΙΟΥΛΑ». - 7 -
   Β.1.2 Απόκτηση των υπόλοιπων χαρακτηρισμένων χώρων με δάνεια, μέσω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και αξιοποίηση του "Πράσινου Ταμείου"
Β.2 Αναπλάσεις Περιοχών. - 7 -
   Β.2.1 Νταμαράκια – Ορυζομύλων. - 7 -
   Β.2.2 Ανάπλαση του κτήματος «Μερκάτη». - 7 -
   Β.2.3 Περιοχή Παπανικολή – Αξιοποίηση του πρώην 6ου Δημοτικού. - 7 -
   Β.2.4 Συμβολή επί των οδών Καβάλας και Δάφνης. - 7 -
Β.3 Αναμόρφωση Πλατειών και Παιδικών Χαρών. - 8 -
Β.4 Άλσος Αιγάλεω.. - 8 -
Β.5 Ελαιώνας: Πηγή ζωής και ανάπτυξης
Β.6 Επανάκτηση του δημόσιου χώρου από τις αυθαίρετες καταλήψεις. - 10 -
Β.7 Τόνωση των εμπορικών καταστημάτων και στήριξη επαγγελματιών. - 10 -
Β.8 Πράσινο και Υδάτινοι Πόροι - 11 -
Β.9 Καθαριότητα - Ρύπανση. - 11 -
   Β.9.1 Διαχείριση απορριμμάτων. - 11 -
   Β.9.2 Αντιμετώπιση Ρύπανσης και Περιβαλλοντικών Κινδύνων
Β.10 Κυκλοφοριακό

Γ. ΠΑΙΔΕΙΑ.. - 13 -
Γ1. Προβλήματα και προγραμματικοί στόχοι - 14 -
Γ2. Κτιριακή επάρκεια. - 15 -

Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. - 15 -
Δ.1 Εργοστάσιο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ - Γ. Βρανά» στην Ιερά Οδό. - 16 -
Δ.2 Θερινός Κινηματογράφος «ΤΙΤΑΝ». - 16 -
Δ.3 Πολιτιστική Διαδρομή. - 16 -
Δ.4 Δημοτική Βιβλιοθήκη. - 17 -
Δ.5 Πολιτιστικοί Σύλλογοι - 17 -
Δ.6 Αδέσποτα

Ε. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. - 17 -
Ε.1 Άμεσος σχεδιασμός. - 17 -
Ε.2 Μεσο-μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. - 18 -

ΣΤ. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.. - 19 -

Ζ. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. - 20 -

Η. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.. - 20 -

Θ. ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ.. - 21 -

Ι. ΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ.. - 22 -

ΙΑ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ  - 22 -

ΙΒ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.. - 23 -


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ζούμε τις δραματικές επιπτώσεις μιας βαθιάς πολύπλευρης κρίσης του νεοφιλελεύθερου πολιτικοοικονομικού συστήματος σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προτεινόμενη συνταγή εξόδου για την χώρα μας, το Μνημόνιο, αποδεικνύεται «συνταγή θανάτου» των τοπικών κοινωνιών. Έκρηξη ανεργίας (Αιγάλεω περισσότερη του 30% του ενεργού πληθυσμού και μεγαλύτερη του 60% στους νέους), ραγδαία φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων (Αιγάλεω, κλείσιμο 28% των μικρών επιχειρήσεων), μαζικά φαινόμενα ακραίας ένδειας (Αιγάλεω 400 άτομα σιτίζονται καθημερινά από την Εκκλησία, περισσότεροι από 1000 παίρνουν τακτικά σακούλες και ρουχισμό από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και άλλους φορείς, σε εκατοντάδες σπίτια, κάθε τρίμηνο, κόβουν το ρεύμα, εκατοντάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις Τράπεζες- πλειστηριασμούς κλπ.) εξαφάνιση και του ελάχιστου κοινωνικού κράτους σε:
  • Παιδεία (συγχωνεύσεις, καταργήσεις, μείωση χρηματοδότησης, απολύσεις)
  • Υγεία (κλείσιμο νοσοκομείων, κατάργηση πρωτοβάθμιας φροντίδας-ΙΚΑ, αδυναμία ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε ομάδες πληθυσμού)
  • Πρόνοια (κατάργηση επιδομάτων),
γεγονός που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης των εγκληματικών ναζιστικών μορφωμάτων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το τελευταίο ανάχωμα του κοινωνικού κράτους, διαλύεται με τις αποφάσεις της τρόικας και των μνημονιακών κυβερνήσεων, τα Παρατηρητήρια και τον νεοσυγκεντρωτισμό του «Καλλικράτη». Χορηγούνται ελάχιστοι πόροι, καταργούνται υπηρεσίες  και επιβάλλονται απολύσεις (στο Αιγάλεω για την περίοδο 2010 -2013, μείωση των κρατικών πόρων κατά 40.000.000€, μείωση κατά 30% των εργαζομένων …και συνεχίζουν).
Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει: πρώτο καθήκον των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών η ειρηνική, μαζική, δημοκρατική και ενωτική πάλη για την ανατροπή των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών και της διατήρησης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.
Η ρουσφετολογική υπερχρέωση του Δήμου από τη διοίκηση Καλογερόπουλου και η διαχειριστική ανεπάρκεια της σημερινής διοίκησης Καρδαρά επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την καθημερινή ζωή της πόλης μας.
Η δική μας προσπάθεια στοχεύει στην υπέρβαση της σημερινής πραγματικότητας. Θεωρούμε απαραίτητη τη διατύπωση και διεκδίκηση ενός συνεκτικού οράματος για το μέλλον του Αιγάλεω, που οι δυνατότητες εφαρμογής του θα καθορίζονται από το βάθος των αλλαγών σε κεντρικό επίπεδο και από το μέγεθος της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών.


Α. ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης, κυριαρχίας των καταστροφικών πολιτικών του Μνημονίου, που σαρώνουν το ελάχιστο κράτος πρόνοιας στη χώρα μας, το κεντρικό σύνθημα της εκλογικής μας μάχης είναι:
Αιγάλεω, πόλη Κοινωνικής Αλληλεγγύης για όλους τους κατοίκους, για όλες τις ηλικίες.

Θα πρωτοστατήσουμε στην καταπολέμηση φαινομένων φτώχειας, ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού, σε τοπικό επίπεδο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις. Γι’ αυτό προτεραιότητά μας αποτελεί η θεσμοθέτηση κεντρικά του «ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος» (συνδυασμός επιδόματος και βασικών κοινωνικών παροχών) για όλους τους κατοίκους και τοπικά, η σύναψη ενός τοπικού κοινωνικού συμβολαίου συντονισμού των αλληλέγγυων δράσεων του Δήμου, της Εκκλησίας, φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης και της περιοχής.
Αρκεί σχεδιασμένα και συντονισμένα να κινητοποιήσουμε τους όποιους διαθέσιμους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά κυρίως το πολύτιμο τοπικό κοινωνικό κεφάλαιο (κοινωνικούς φορείς, συλλόγους και πρωτοβουλίες πολιτών).
Κλειδί σ’ αυτή την προσπάθεια η συμμετοχή της κοινωνίας. Δεν πρέπει να απουσιάζει κανείς από την Εκκλησία έως την τοπική επιχείρηση και από τον υπάλληλο του Δήμου εως τον πρόσκοπο και τον κοινωνικό εθελοντή. Παράλληλα, είναι απαραίτητες οι αγωνιστικές διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις και δράσεις φορέων εργαζομένων και επαγγελματιών για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, που πρέπει να έχουν την ενεργό στήριξη των τοπικών αρχών. Συμμετείχαμε και θα συμμετέχουμε σε κάθε συλλογική διεκδίκηση που προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την περιβαλλοντική προστασία.
Ο Δήμος οφείλει να έχει ολοκληρωμένο, μακροπρόθεσμο προγραμματικό σχέδιο. Δέσμη συγκεκριμένων κοινωνικών, πολιτικών στόχων.

Α.1 ΤΟΠΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Στόχος είναι η σύναψη, το πρώτο εξάμηνο, Τοπικού Κοινωνικού Συμβολαίου μεταξύ όλων των τοπικών κοινωνικών φορέων και η εκπόνηση ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, με δεσμεύσεις για όλους.
Θα πρέπει να συνδυασθεί με συγκεκριμένα μέτρα:

Α.1.1 Δημοσιονομικά μέτρα

· Αναδιάρθρωση των τοπικών εσόδων με κοινωνικά κριτήρια και ζώνες, αύξηση τελών για τις μεγάλες ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις με ταυτόχρονη μείωση τελών για τις μικρές.
· Μείωση τελών και απαλλαγή των απόρων, ανέργων και ΑΜΕΑ από οικονομική συνεισφορά για τις προσφερόμενες δράσεις και υπηρεσίες του Δήμου (Πολιτισμού – Αθλητισμού κλπ.).
· Ενίσχυση κατά προτεραιότητα των δημοτικών πόρων για κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Δέσμευση ελάχιστου ποσοστού (π.χ. 10%) του προϋπολογισμού του Δήμου για την Κοινωνική Πολιτική.

Α.1.2 Οργανωτική αναδιάταξη του Δήμου με βάση τον νέο κοινωνικό του ρόλο

· Ενίσχυση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
· Επανασύσταση των Νομικών Προσώπων Αθλητισμού-Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής- Ανάπτυξης.
· Αναβάθμιση των Δημοτικών Ιατρείων με προσπάθεια στοιχειώδους κάλυψης ανασφάλιστων πολιτών.
· Αναβάθμιση λειτουργίας των υπόλοιπων κοινωνικών υποδομών (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι κλπ.).
· Κατασκευή του πρώην 5ου Β/Ν Σταθμού ( δίπλα στο πατινάζ) για τις ανάγκες της περιοχής Λιούμη.
· Διεύρυνση των προγραμμάτων σίτισης απόρων σε συνεργασία με τα ΤΕΙ και ει δυνατόν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με φορείς και την Εκκλησία.
· Αξιοποίηση των μητρώων απόρων της Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας, του μητρώου ΟΑΕΔ και άλλων δημόσιων φορέων, για την υποστήριξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.
· Υποστήριξη αστέγων σε πρώτη φάση με την παραπομπή σε σχετικές δομές της Αθήνας και σε δεύτερη φάση με τη λειτουργία ξενώνα φιλοξενίας αστέγων σε διαδημοτικό ή/και τοπικό επίπεδο. 
· Διεύρυνση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».
· Ανασύσταση, αναβάθμιση και διεύρυνση των υπηρεσιών του Συμβουλευτικού Κέντρου. Ενδεικτικά, εκτός της συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης, προτείνουμε ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για εξαρτημένους, για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού, ενδοσχολικής βίας, παραβατικότητας ανηλίκων, ενδοοικογενειακής βίας, υπηρεσίες λογοθεραπείας και εργοθεραπείας.
· Δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής 24ωρης υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
· Δημιουργία γραφείου ενημέρωσης ανέργων και επιχειρήσεων, στήριξης της Απασχόλησης και της τοπικής Επιχειρηματικότητας. Διεκδίκηση προγραμμάτων, ιδιαίτερα για τους νέους, από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
· Δημιουργία «πράσινων» θέσεων εργασίας, με κοινωνικά κριτήρια στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και περιβάλλοντος, αλλά και στα έργα αυτεπιστασίας στις συντηρήσεις και τις κατασκευές.
· Εισαγωγή του θεσμού των «Υπεύθυνων Κοινωνικών Συμβάσεων» με ρήτρες απασχόλησης.
· Ολοκληρωμένη προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, ενεργοποίηση και σύνδεση με εθνικούς φορείς για υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, εκμάθηση γλώσσας, απασχόληση.
· Δουλειά στους δρόμους (από κινητές μονάδες στήριξης για άστεγους, τοξικομανείς, τράφικινγκ κλπ.), αξιοποίηση σ’ αυτή την προσπάθεια οργανώσεων, εθελοντικών ομάδων πολιτών.
· Ενίσχυση της τοπικής αλληλέγγυας  οικονομίας και των τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων αλλά και άλλων αλληλέγγυων δράσεων (Κοινωνικό Φαρμακείο, Ιματιοθήκη, Αλληλέγγυο Φροντιστήριο –Λειτουργεί για δεύτερη χρονιά, Τράπεζα Χρόνου).
· Λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου για άπορους και άνεργους, ενεργοποίηση προσφοράς πολιτών και επιχειρήσεων.
· Σε συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο, εκπτωτικό κουπόνι για άπορους και άνεργους, bazaar και προσφορές.
· Αναβάθμιση των δωρεάν δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας για όλους και κυρίως για τις ανάγκες των υπερηλίκων και ΑΜΕΑ (άτομα με ειδικές ανάγκες) και επαναφορά γραμμής εξυπηρέτησης φοιτητών
· Ανάπτυξη διαδημοτικών και κοινωνικών συνεργασιών για την αναβάθμιση των υποδομών υγείας και πρόνοιας στη Δυτική Αθήνα. Μέτωπο επαναλειτουργίας των καταργούμενων δομών περίθαλψης και νοσηλείας (πολυϊατρεία ΙΚΑ, του Γενικού Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», υποβάθμισης ΨΝΑ και ψυχιατρικών δομών κλπ.).
· Επιδιώκουμε την δημιουργία Σώματος Διαμεσολαβητών πόλης, από εκπαιδευμένους εθελοντές.

Α.2 ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ Α.Μ.Ε.Α.

α) Χαρτογράφηση των Α.μ.ε.α. με ιεράρχηση - αξιολόγηση των αναγκών τους.
β) Δράσεις διευκόλυνσης της μετακίνησης (απελευθέρωση πεζοδρόμων,     πεζοδρομίων κλπ.).
γ)  Επιβολή των προβλεπόμενων ποινών σε οδηγούς ΙΧ που σταθμεύουν στις    ράμπες.
δ) Υλοποίηση προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και άθλησης για Α.μ.ε.α.
ε)  Λειτουργία Παιγνιοθήκης για παιδιά Α.μ.ε.α. κ.α.
στ) Μέτρα διασφάλισης της προσβασιμότητας των κινητικά αναπήρων και των άλλων ειδικών ομάδων σε όλες τις λειτουργίες της πόλης. Άμεση αντιμετώπιση του οξυμμένου κοινωνικού προβλήματος της υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, που δεν εντάσσονται στις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Α.3 ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

· Αναβάθμιση της λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας.
· Πολιτιστικές εκδηλώσεις για την προβολή γυναικών καλλιτεχνών.
· Δημιουργία δικτύων και ανάπτυξη συνεργασιών με γυναικείες οργανώσεις.
· Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών και λειτουργική διασύνδεση και συνεργασία με τους ξενώνες φιλοξενίας των θυμάτων.


Β. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στόχος μας η αναβάθμιση του περιβάλλοντος με έναν νέο πολεοδομικό σχεδιασμό κάλυψης αναγκών και τη συνέχεια της επεκτατικής πολιτικής απόκτησης γης που πραγματοποιήσαμε ως Διοίκηση την οκταετία 1995-2002, επιτυγχάνοντας την ποιοτική και ποσοτική αύξηση του πρασίνου, με τη διαμόρφωση ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων 40 στρεμμάτων (άνω των 15.000.000 ευρώ).
Την «χρυσή εποχή» στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, δυστυχώς η διοίκηση Καλογερόπουλου δεν αγόρασε σχεδόν τίποτα, αντίθετα έχασε χώρους (υπόλοιπο Μερκουράκη κλπ.). Με ορίζοντα δεκαετίας και εφόσον υπάρξει οικονομική δυνατότητα από την ανατροπή των μνημονίων, σκοπεύουμε, αξιοποιώντας και το «Πράσινο Ταμείο», να αγοράσουμε και τους υπόλοιπους σημαντικούς χώρους που έχουν εναπομείνει στην πόλη, κτίρια που σήμερα είναι κυρίως αποθηκευτικοί χώροι,  κ.α.
Σημαντικό στοιχείο της διαμόρφωσης του προγραμματισμού μας είναι η αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος του Δήμου (πρώην Πολυκλαδικό, χώροι ΔΕΗ, υπόστεγοι χώροι Γηπέδου κλπ.) για λειτουργικές ανάγκες , αθλητικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η εκπόνηση μιας νέας μελέτης χρήσεων γης, που θα επανακαθορίζει την λειτουργία της πόλης σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και με αιχμή την αποτροπή κατασκευής πολυκαταστημάτων τύπου Mall που νεκρώνουν τις τοπικές αγορές αλλά και των ροζ Studio που φυτρώνουν περιμετρικά σε όλους τους άξονες.

Β.1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΗΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ

Β.1.1 Άμεση εκπόνηση νέας μελέτης ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής «ΓΙΟΥΛΑ»

Η μελέτη αυτή είναι απαραίτητη μετά τον οριστικό χαρακτηρισμό της περιοχής σε ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση. Πρόκειται για έκταση περίπου 85 στρεμμάτων που περιβάλλεται από τις οδούς Θηβών - Ορυζομύλων - Λυκαβηττού. Με την ένταξη προκύπτουν χώροι πρασίνου και άλλες κοινωφελείς χρήσεις. Απόκτηση σε κάθε περίπτωση του πρώην «Καμένου Jumbo» για δημιουργία κλειστού γηπέδου μπάσκετ.

Β.1.2 Απόκτηση των υπόλοιπων χαρακτηρισμένων χώρων με δάνεια, μέσω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και αξιοποίηση του "Πράσινου Ταμείου".

· Ο χώρος επί των οδών Λ. Αθηνών - Γοργοποτάμου - Δερβενακίων (γνωστός ως «Mπουλντόζες»), έκτασης 9.200 τ.μ., για πράσινο, αθλητικές εγκαταστάσεις και κοινωφελείς χρήσεις.
· Στην περιοχή «Ντόιτς» από τη συνολική έκταση των 5,5 στρεμ. αγοράστηκαν και διαμορφώσαμε σε πλατεία τα 3 στρέμ. Υπολείπονται τα 2,5 (Shell - Φιλιππόπουλος) που προβλέπονται για αθλητικές εγκαταστάσεις.
· Το οικόπεδο Δωρίδος και Δασέας, έκτασης 1.150 τ.μ., για να γίνει πλατεία.
· Τα δύο οικόπεδα στο «πρώην 38», το πρώτο Δωρίδος και Περιστερίου, έκτασης 750 τ.μ. και το δεύτερο Δάφνης και Λ. Αθηνών, έκτασης 950 τ.μ.
· Το εγκαταλελειμμένο κτίσμα επί της Πλαστήρα (έναντι πλατείας και εκκλησίας), για πολιτιστικό χώρο με υποδομές χρήσης πολυμέσων.

Β.2 ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Β.2.2 Νταμαράκια - Ορυζομύλων

Ολοκλήρωση της υπόλοιπης ανάπλασης των 18,5 στρεμμάτων που αγοράσαμε (το 1999-2002) αντί 4.500.000 ευρώ για πράσινο, αθλητισμό, αναψυχή.

Β.2.2 Ανάπλαση του κτήματος «Μερκάτη»

Πρόκειται για χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ό,τι έχει απομείνει από τον παλαιό Αττικό Ελαιώνα, με υπεραιωνόβιες ελιές και το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη (14ου αιώνα), χώρος που πρόσφατα  παραχωρήθηκε για 20 χρόνια στον Δήμο. Διατηρώντας τη φυσιογνωμία του χώρου δημιουργείται πάρκο ελαιών, θα αναδειχθεί το βυζαντινό εκκλησάκι και θα χωροθετηθούν χρήσεις πολιτισμού στα παλαιά υποστατικά του Όθωνα (π.χ. Λαογραφικό Μουσείο, Δημοτική Πινακοθήκη, χώροι αναψυχής κ.ά.) σύμφωνα με την τρέχουσα μελέτη.

Β.2.3 Περιοχή Παπανικολή – Αξιοποίηση του πρώην 6ου Δημοτικού

Προτείνεται ενοποίηση των χώρων γύρω από το κτίριο του πρώην 6ου Δημοτικού σχολείου, το οποίο θα μετατραπεί σε χώρο επιμόρφωσης, πολιτισμού και αθλητισμού (αίθουσα χορού,πολιτιστικές δραστηριότητες,  σχολείο 2ης ευκαιρίας κ.ά.). Προκύπτει συνολικά έκταση 3 στρεμμάτων για ανάπλαση και πράσινο. 

Β.2.4 Συμβολή επί των οδών Καβάλας και Δάφνης

Στην ίδια περιοχή, υπάρχει έτοιμη μελέτη για ανάπλαση και ενοποίηση του χώρου για πράσινο. Είναι εμβαδού 3.000 τ.μ. που προκύπτει από την υπάρχουσα πλατεία (ιδιοκτησία ΧΕΝ) που αγοράσαμε, την πεζοδρόμηση της Δάφνης και το οικόπεδο (Βυθούλκα).

Β.3 ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ

Διεκδικούμε επαρκή χρηματοδότηση για έργα ανάπλασης στις πλατείες  που κρίνεται αναγκαίο, λόγω παλαιότητας και  ανακατασκευή σε όλες τις παιδικές χαρές  με βάση τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ.  Ενδεικτικά αναφέρουμε :
· Αναμόρφωση πλατείας Λάρνακος  και αθλητικού χώρου.
· Ενίσχυση πρασίνου και παρέμβαση βελτίωσης της λειτουργικότητας στην πλατεία Παπάγου (Ηρακλείτου και Πολυδεύκους).
· Αναμόρφωση των πλατειών: Αστροναυτών (επί της Παλαιάς Καβάλας), Σωτηράκη (επί της Μιαούλη),  Παπανικολάου (στην περιοχή Πολυκατοικίες),  Λαού (στην περιοχή ΤΕΙ), Ειρήνης, Κοραή, Σουλίου, Καραμελά, Εργατικές Πολυκατοικίες, Κερασούντος, Άνθιμου Γαζή, Μητέρας, Μοσχονησίων, Δελφών, Αγ. Τριάδα.

Β.4 ΑΛΣΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

Ενώ το Άλσος ως μέγεθος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανάσες πρασίνου σε όλη την Αθήνα και θα έπρεπε να είναι το στολίδι του Αιγάλεω, ένας χώρος που θα περίμενε κανείς να επισκέπτονται τακτικά για αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό όλοι οι κάτοικοι της πόλης μας (και όχι μόνο) η παραμελημένη κατάσταση του, αντίθετα παρουσιάζει μια υποβαθμισμένη εικόνα σε σχέση με αυτό που αξίζει στην ιστορία και την ομορφιά του.
·  Διεκδικούμε ως Δήμος την κυριότητα ολόκληρου του Άλσους, των περιμετρικά ελεύθερων χώρων από την ΚΕΔ και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια “αξιοποίησης” από το ΤΑΙΠΕΔ.
· Προτεραιότητα ο φωτισμός του - εσωτερικά αλλά και περιμετρικά - και η άμεση διαμόρφωση του υπόλοιπου εσωτερικού χώρου.
· Ανάγκη η ανάδειξη του Άλσους ως χώρου αναψυχής και ψυχαγωγίας για όλες τις ηλικίες. Η συνεχής οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων θα γεμίζουν καθημερινά το χώρο από οικογένειες, ηλικιωμένους, νέους και παιδιά, και που σε συνδυασμό με τη σωστή συντήρηση και φύλαξή του, αντικειμενικά θα απομακρύνει κάθε περιθωριακή και ύποπτη δραστηριότητα.
· Απαραίτητη η δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για το Άλσος 

(διαμόρφωση, συντήρηση, βελτίωση, φύλαξη, οργάνωση εκδηλώσεων κλπ.).
· Οριοθέτηση χώρου άσκησης κατοικιδίων.
· Αξιοποίηση των υπόγειων στοών του, ώστε να αποτελέσει μοναδικό χώρο ανάδειξης της σύγχρονης ιστορίας του Δήμου (ίδρυση Βιομηχανικού Μουσείου και άλλων πολιτιστικών χώρων).
· Ενεργοποίηση κοινωνίας και φορέων στο περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με την υιοθέτηση συγκεκριμένου χώρου του Άλσους για φροντίδα και προστασία.

Β.5 ΕΛΑΙΩΝΑΣ: ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο Ελαιώνας εκτείνεται από τον Κηφισό ανατολικά ως τον Βοτανικό και από τη Λ. Αθηνών νότια ως Ταύρο και Ρέντη. Έχει έκταση περίπου 9.000 στρέμματα και διοικητικά ανήκει σε πέντε Δήμους. Στο Αιγάλεω ανήκουν 1.600 στρέμματα (περίπου το 18%).
Η δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) για τα απορρίμματα των Δήμων Αθηναίων και Αιγάλεω, θα έχει δυναμικότητα 400 τόνων και θα υλοποιηθεί στα διοικητικά όρια του Δήμου μας.
Η δημιουργία του Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) δίπλα στο σταθμό μετρό "Ελαιώνας" περίπου το 2020, θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα ΚΤΕΛ σε Κηφισού και Λιοσίων, με προγραμματισμό υποδοχής ετησίως περισσότερο των 30 εκατομμυρίων αφίξεων-αναχωρήσεων, θα αλλάξει το χαρακτήρα της πόλης μας και θα αναμορφώσει ριζικά τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής από  βιομηχανική - χονδρεμπορική σε παροχή υπηρεσιών, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εκεί αστικής υποδομής (δρόμοι, δίκτυα κοινής ωφέλειας). Θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των δημοτικών εσόδων, λόγω των πολλών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών που προβλέπεται να εγκατασταθούν.
Προγραμματίζεται επίσης η δημιουργία Τεμένους, παρότι θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξη θρησκευτικών χώρων , (είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν τεμένη στη χώρα μας, όπως θα ήταν αδιανόητο να μην είχαν εκκλησιές οι ομογενείς και οι Έλληνες στις χώρες του εξωτερικού), έχουμε εκφράσει την αντίθεση μας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς γιατί σκοπεύουν να δημιουργήσουν στον Ελαιώνα το ένα και μοναδικό τέμενος στη Αττική, με τις προφανείς επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο γεγονός, απαιτούμε την άμεση χωροθέτηση πριν και άλλων.

Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ!
Αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας, όχι μόνο για τον Δήμο μας και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για όλο το λεκανοπέδιο, η διατήρηση του Μητροπολιτικού Πάρκου, του ισοζυγίου πρασίνου με μεγάλους ενιαίους χώρους υψηλής φύτευσης και των χαμηλών συντελεστών και υψών δόμησης. Φέρουν τεράστια ευθύνη οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, διότι δεν προχώρησε η ενιαία και συνολική πράξη εφαρμογής,  δε συστάθηκε ο Φορέας Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Ελαιώνα, δεν χωροθετήθηκαν αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα - όπως εγκαίρως είχαμε προτείνει - ενώ οι προτάσεις μας για τη μεταφορά της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Λυρικής Σκηνής και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην περιοχή, δεν έγιναν αποδεκτές. Μεγάλο όμως μερίδιο ευθύνης φέρουν τόσο η Διοίκηση Καλογεροπούλου όσο και η Διοίκηση Καρδαρά, οι οποίοι για τους χώρους που θα περιέλθουν στο Δήμο δεν προχώρησαν στη συνολική μελέτη χωροθέτησης –την οποία εμείς είχαμε προγραμματίσει ως Διοίκηση- και κινήθηκαν μόνο με αποσπασματικές και μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής.
Απαιτούμε:
· Να ολοκληρωθεί άμεσα το τρίτο στάδιο εκπόνησης της μελέτης της πράξης εφαρμογής.
· Να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες: α) για τα έργα υποδομής (αποχέτευση - οδικό δίκτυο -

λοιπά δίκτυα υποδομής), β) χρήσεων γης και γ) περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μια ολοκληρωμένη μελέτη που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις νέες χρήσεις (ΚΣΥΛ, ΣΜΑ, Τέμενος, κλπ.).
· Να μην μειωθεί ούτε κατ' ελάχιστο το ισοζύγιο πρασίνου, το οποίο υπονομεύει η ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και οι κατασκευές "μαμούθ" (όπως επιχειρήθηκε με το γιγαντιαίο πολυκατάστημα - Mall συμφερόντων Βωβού, με πρόσχημα την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού).
· Να μεταφερθούν τα πρακτορεία μεταφορών στο Θριάσιο, εκεί που είναι και η φυσική τους θέση, μετά τη δημιουργία  του εμπορευματικού σταθμού ΟΣΕ.
· Να γίνει υποχρεωτική η χρήση του φυσικού αερίου από τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες.
· Να έχει ουσιαστική συμμετοχή ο Δήμος Αιγάλεω στο ΣΜΑ του Δήμου Αθηναίων και Αιγάλεω (δυναμικότητας 400 τόνων) και να λειτουργήσει διαδημοτικό κέντρο διαχείρισης και ανάκτησης υλικών με διαχωρισμό στην πηγή και σύνδεση του με τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης. 
Θεωρούμε απαραίτητα:
· Τη διαμόρφωση κοινού αυτοδιοικητικού πλαισίου διεκδίκησης και οράματος για την ανάπτυξη του Ελαιώνα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
· Την εξέταση  εναλλακτικών σεναρίων  για ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Ελαιώνα μέχρι το 2020, προκειμένου να αποφευχθούν αποσπασματικές ενέργειες - παρεμβάσεις της Κεντρικής Διοίκησης. Ο Δήμος Αιγάλεω, προς τη κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, κινήσεις πολιτών κλπ.
Δεσμευόμαστε:
· Να εκπονήσουμε τη μελέτη χωροθέτησης χρήσεων που έχει ανάγκη ο Δήμος στην περιοχή και στους χώρους που θα περιέλθουν στον Δήμο (πάνω από 200 στρέμ.) μετά την υλοποίηση της Πράξης Εφαρμογής σε συνδυασμό με την άμεση εκπόνηση της μελέτης χρήσεων γης και με αιχμή την αποτροπή κατασκευής γιγαντιαίων πολυκαταστημάτων τύπου Mall. Παράλληλα, να ασκήσουμε συστηματικό έλεγχο της διαρκούς δόμησης δημοσίου και ιδιωτών.
· Να συνεννοηθούμε με το Δήμο Αθηναίων για την απομάκρυνση του αμαξοστασίου του στην Ιερά Οδό (εντός του Δήμου μας) και αξιοποίηση του χώρου για πράσινο και αθλητισμό.
· Να βάλουμε τις βάσεις για τη δημιουργία στον Ελαιώνα: α) ενός Μουσειακού - Συνεδριακού Κέντρου με εκθέματα από ανασκαφές σε Αιγάλεω και Μετρό, έδρα ενός Ανοικτού (Δημοτικού ή Μητροπολιτικού) Πανεπιστήμιου Φιλοσοφικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και β) ενός κλειστού Γυμναστηρίου για το Δήμο μας. Επίσης, να συνεχίσουμε σταθερά να διεκδικούμε τη μεταφορά και χωροθέτηση στα όριά του κεντρικών ευγενών χρήσεων (Βιβλιοθήκη Βουλής, Πινακοθήκη κλπ.). Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η σύσταση Φορέα Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Ελαιώνα.

Β.6 ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Καιρός να δοθεί ένα τέλος στις αυθαίρετες και συχνά προκλητικές καταλήψεις σε πλατείες και πεζοδρόμους. Στόχος μας είναι η διευκόλυνση και η εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων μέσα όμως σε πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης με τους πολίτες. Θέλουμε ένα Αιγάλεω με αισθητική και λειτουργικότητα, όπου θα περπατάμε ανεμπόδιστα, θα διασφαλίζεται η ομαλή πρόσβαση και διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών οχημάτων κλπ. σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και γενικά θα τηρούνται οι νόμοι, με τον καθένα να σέβεται τα δικαιώματα του άλλου.
Εφαρμογή άμεσα της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πάρθηκε με σύμφωνη γνώμη της Ένωσης ΕΒΕ Αιγάλεω για τον Κανονισμό Κοινόχρηστων Χώρων, με την πιο διασταλτική ερμηνεία στα όρια της νομιμότητας και διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού οδηγού αισθητικών και αρχιτεκτονικών περιορισμών των ιδιωτικών παρεμβάσεων στο δημόσιο χώρο. Πρέπει να σταματήσουν κάποτε οι πελατειακές σχέσεις κάθε είδους και να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση όλων μέσα από διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες.

Β.7 ΤΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Ο Δήμος πρέπει να είναι αρωγός στις επαγγελματικές δραστηριότητες των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου και υπηρεσιών, που δίνουν ζωή στην πόλη μας. Γι αυτό σχεδιάζουμε:
· Την ανάδειξη και τόνωση του ιστορικού- εμπορικού κέντρου της πόλης, με την εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής και αισθητικής αναβάθμισης (ενοποίηση πλατειών Εσταυρωμένου - Ελ. Βενιζέλου, πεζοδρομήσεις, ενίσχυση πρασίνου, φωτισμός δρόμων κλπ.).
· Την ανάπτυξη δικτύου πεζοδρόμων ήπιας κυκλοφορίας τόσο στο εμπορικό κέντρο, όσο και σε περιφερειακούς εμπορικούς δρόμους και την ουσιαστική επαναλειτουργία της Δημοτικής συγκοινωνίας.
· Την ενημέρωση από δομή του Δήμου για προγράμματα επιχορηγήσεων, παροχής ηλεκτρονικού εξοπλισμού - δικτύωσης, συμμετοχής στο ΕΣΠΑ και το νέο ΚΠΣ (ΣΕΣ), προβολή από ιστοσελίδα του Δήμου.
· Την υλοποίηση έργων ηλεκτρονικής υποδομής - ευρυζωνικά δίκτυα (δωρεάν Internet, στήριξη ηλεκτρονικού εμπορίου-προμηθειών κλπ.).
· Την υποστήριξη προβολή και προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας των νέων. Συνεργασία με τα ΤΕΙ και άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Β.8 ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει:
· Ενίσχυση υψηλού πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους και πλατείες. Διεκδίκηση από ΥΠΕΧΩΔΕ ζώνης πρασίνου περιμετρικά της πόλης.
· Μελέτη διαχείρισης υδάτινου δυναμικού για εξοικονόμηση πόρων και ορθολογική αξιοποίηση των γεωτρήσεων.
· Συντήρηση των γεωτρήσεων που εγκαταλείφθηκαν και συνολική διαχείριση υπόγειων υδάτων.
· Δεξαμενές, δίκτυα - αντλιοστάσιο, πυροπροστασία αλσών, πυροσβεστικό όχημα, υποδομές (στάδιο προμελέτης).

Β.9 ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ - ΡΥΠΑΝΣΗ

Β.9.1 Διαχείριση απορριμμάτων

Η διαχείριση των απορριμμάτων από τους δήμους αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες  διακυβέρνησης της πόλης και ο σωστός σχεδιασμός για τη μείωση του όγκου τους και την αποτελεσματική αποκομιδή τους συνεπάγεται στενή συνεργασία της δημοτικής αρχής με τους δημότες και πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους.
Καταγγέλουμε τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών Καθαριότητας αντιδρώντας στα Φαραωνικού τύπου εργοστάσια καύσης σύμμεικτων, που είναι αντίθετα στις ευρωπαϊκές οδηγίες και παραδίδουν τις υπηρεσίες των Δήμων στα μεγάλα συμφέροντα, υποθηκεύοντας περιβαλλοντικά το μέλλον της χώρας. Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού θα διπλασιάσει τουλάχιστον τα τέλη καθαριότητας στους δημότες.
· Προτεραιότητά μας είναι η άμεση εκπόνηση και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης μελέτης διαχείρισης των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο από την επικείμενη λειτουργία του ΣΜΑ και την μείωση του όγκου τους λόγω κρίσης, καθώς και η προετοιμασία αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τις νέες χρήσεις στον Ελαιώνα. Αυτό απαιτεί σχέδιο και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών.
· Τήρηση στατιστικών στοιχείων σχετικά με την αποκομιδή απορριμμάτων. Τα στατιστικά αυτά στοιχεία θα αφορούν περιοχές, είδη απορριμμάτων, περιοδικότητα και άλλα σημαντικά δεδομένα. Έτσι θα υπάρξει συστηματική και διαχρονική παρακολούθηση με ποσοτικά στοιχεία της διακύμανσης του όγκου των απορριμμάτων, των περιοχών, της εποχικότητας κλπ. και θα επιτευχθεί ορθολογική διαχείριση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και του εξοπλισμού της Δ/νσης Καθαριότητας.
· Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με στόχο τη μείωση του όγκου των στερεών αποβλήτων και ενθάρρυνσή τους για ενεργή συμμετοχή στην καθαριότητα της πόλης. Ιδιαίτερα προγράμματα ενημέρωσης στα σχολεία.
· Λειτουργία γραμμής επικοινωνίας Δημότη και αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών που αξιοποιούν τα σύγχρονα κινητά (smartphones) και έχουν υλοποιηθεί πιλοτικά στο εξωτερικό (π.χ. Λονδίνο κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες) και στη χώρα μας (πρόγραμμα "Clean Thess" στη Θεσσαλονίκη).
· Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος επιβράβευσης ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων σε πολίτες και επιχειρήσεις.
· Στήριξη εθελοντικών πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση εστιών μόλυνσης.
· Εφαρμογή κανονισμού καθαριότητας και καμπάνιες ενημέρωσης.
· Ενίσχυση της ανακύκλωσης. Σταδιακή ανάπτυξη συστήματος διαχωρισμού και ανάκτησης υλικών στην πηγή, παράλληλα με την ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων και οικιακής κομποστοποίησης. Διερεύνηση της δυνατότητας πλήρους ανάληψης της δραστηριότητας από το Δήμο. Προώθηση της ανακύκλωσης υλικών στο εσωτερικό του Δήμου (δημοτικές υπηρεσίες).
· Καθιέρωση προγράμματος ανακύκλωσης ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών σε τριμηνιαία βάση.
· Μελέτη αξιολόγησης παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα.

Β.9.2 Αντιμετώπιση Ρύπανσης και Περιβαλλοντικών Κινδύνων

· Συνεργασία  με εξειδικευμένους φορείς (ΤΕΙ Αθήνας, ΚΑΠΕ κλπ.) για τη συστηματική μέτρηση των παραγόντων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
· Λειτουργία σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Αιγάλεω.
· Λειτουργία σταθμού μέτρησης θορύβου.
· Λειτουργία σταθμού μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης (από κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ.).
· Διεκδικούμε την άμεση εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας υπογειοποίησης  των πυλώνων της ΔΕΗ.

Β.10 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Η έλευση του Μετρό και η επέκτασή του μέχρι το Δημαρχείο, η ανάπλαση και εξυγίανση του Ελαιώνα με την απομάκρυνση των οχλουσών χρήσεων και την επικείμενη κατασκευή εγκαταστάσεων όπως ο Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, η λειτουργία στην πόλη μας δύο ΤΕΙ, σχολών του ΟΑΕΔ, υπηρεσιών της Περιφέρειας κ.ά., ενισχύουν το ρόλο του Αιγάλεω ως κέντρο υπερτοπικής σημασίας. Η χωροταξική θέση του Δήμου μας και οι παραπάνω λειτουργίες αναδεικνύουν το κυκλοφοριακό και τη διαχείρισή του ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα προς άμεση αντιμετώπιση. Γι' αυτό προτείνουμε:
· Άμεση εκπόνηση και εφαρμογή νέας κυκλοφοριακής μελέτης, σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση της μελέτης χρήσεων γης με βάση τα νέα δεδομένα. Δημιουργία των αναγκαίων υποδομών στάθμευσης στους σταθμούς του Μετρό στις εισόδους της πόλης (Ελαιώνας, Αγ. Μαρίνα) και σε όσους χώρους υποδείξει η παραπάνω μελέτη.
· Οριοθέτηση χώρων στάθμευσης ΤΑΞΙ σε συνεννόηση με ΣΑΤΑ.
· Προώθηση σχεδίου αναδιαμόρφωσης της Ιεράς Οδού με βάση τα αρχαιολογικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία, κυκλοφοριακή υποβάθμιση σε τμήματα της Ιεράς Οδού και κύρια στο ιστορικό- εμπορικό κέντρο του Αιγάλεω.
· Μέτρα για την αποθάρρυνση της χρήσης ΙΧ, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης. Έλεγχος και εφαρμογές για τη διασφάλιση της κίνησης και της προσβασιμότητας όλων, υλοποίηση μελέτης βιώσιμης κινητικότητας και ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτου, Δημοτικά ποδήλατα, (δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ήδη εξελίσσεται μελέτη από τον ΑΣΔΑ).
· Αναβάθμιση της Δημοτικής Συγκοινωνίας και εξασφάλιση σύνδεσης κάθε ευρύτερης γειτονιάς με τους σταθμούς του Μετρό, με το Άλσος, με τους εμπορικούς δρόμους του κέντρου αλλά και των περιφερειακών διαμερισμάτων, με τους πολιτιστικούς, αθλητικούς και γενικά κοινωφελείς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που υπάρχουν ή σχεδιάζονται στον Ελαιώνα.
· Επανασύνδεση εμπορικού κέντρου με όμορους δήμους μέσω λεωφορειακών γραμμών ΟΑΣΑ.
· Επέκταση ηχοπετασμάτων σε όλο το μέτωπο της οικιστικής ζώνης, ως την Μίνωος, επί του Κηφισού.


Γ. ΠΑΙΔΕΙΑ

Υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας χωρίς αποκλεισμούς, με ποιοτική αναβάθμιση.

Γ.1 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Θα επιδιώξουμε άμεση συνεργασία με τους τοπικούς φορείς εκπαιδευτικών και γονέων στα ζητήματα των σχολικών μονάδων της περιοχής μας και στα γενικότερα θέματα της Παιδείας.
Παράλληλα αγωνιζόμαστε για τη γενικότερη αναβάθμιση σπουδών στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας, υποστηρίζοντας το δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της:
· Απαιτούμε  αύξηση των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση σήμερα είναι στο οριακό επίπεδο 2,51% επί του ΑΕΠ (οι λειτουργικές δαπάνες για τις Σχολικές Επιτροπές μειώθηκαν περισσότερο από 60% την τελευταία τετραετία, δεν επαρκούν τα κονδύλια για τις αναγκαίες συντηρήσεις κλπ.).
· Είμαστε ενάντια στην υλοποίηση του ν.4186/13 και των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του για το νέο Λύκειο, (εξεταστικό, τράπεζα θεμάτων κ.α.).Αγωνιζόμαστε για ενιαίο 12χρονο δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.
· Τμήματα με 20 μαθητές στην Α/βάθμια και 25 στη Β/βάθμια κατά ανώτατο όριο.
· Να μη συγχωνευτεί και να μην καταργηθεί κανένα σχολείο (την τελευταία τετραετία συγχωνεύτηκε το 8% των σχολείων). Στο Αιγάλεω αν και καταργήθηκε  το 15ο Δημοτικό επί της οδού Πελοποννήσου, πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρηθεί ο εκπαιδευτικός του χαρακτήρας.
Θεωρούμε πρόσχημα τη συγκεκριμένη αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να κατηγοριοποιηθούν και τελικά να κλείσουν και άλλα σχολεία και να απολυθούν κι άλλοι εκπαιδευτικοί.
· Επαναπρόσληψη όσων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν (εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες). Επιπλέον, πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού στα σχολεία (καθηγητών, δασκάλων, δασκάλων ειδικής αγωγής, ψυχολόγων, βιβλιοθηκονόμων, γραμματέων, καθαριστριών, τραπεζοκόμων κ.ά.) με μόνιμη σχέση εργασίας.
· Ουσιαστική λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, των τμημάτων ένταξης και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης από την αρχή της σχολικής χρονιάς με προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών.
· Ανάπτυξη Αλληλέγγυων δράσεων μέσα στα σχολεία.
· Η λειτουργία του Αλληλέγγυου Φροντιστηρίου που προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στηρίζουμε για  δεύτερη χρονιά μαζί με εθελοντές εκπαιδευτικούς και γονείς, συνεχίζει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας.
· Επέκταση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων όπου απαιτείται.
· Χρηματοδότηση πρότυπων καινοτόμων δραστηριοτήτων στα σχολεία, ενίσχυση των

πολιτιστικών – αθλητικών δράσεων και των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
· Διαδημοτική Δράση «Δικτύωση Δημοτικών Βιβλιοθηκών και υλοποίηση κοινών

προγραμμάτων».
· Πρόγραμμα "Οι μαθητές αλλάζουν τη γειτονιά τους", ‘’γνωρίζουν την Ιστορία της πόλης τους’’.
· Πρόγραμμα "Ψήφισε το σχολείο που θέλεις…".
· Μελέτη εξέλιξης του μαθητικού πληθυσμού και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για νέες υποδομές.
· Προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων σε Η/Υ, ξένες γλώσσες, ιστορία, πολιτισμό (χρήση σχολικών κτιρίων κατά τις απογευματινές ώρες).
· Διερεύνηση προϋποθέσεων ίδρυσης Λαϊκού Πανεπιστημίου στο Δήμο Αιγάλεω, σε συνεργασία με τα ΤΕΙ.
· Ανάπτυξη συνεργασιών με τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά για την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών στα δρώμενα της πόλης  (π.χ. υπηρεσίες ενημέρωσης φοιτητών για στέγαση, βάση δεδομένων για την εύρεση στέγης, ειδικά εκπτωτικά προγράμματα σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις).

Γ.2 ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ

Έχοντας εξασφαλίσει την πρωινή βάρδια, από προηγούμενη θητεία μας  στη Διοίκηση του Δήμου (κατασκευάζοντας σε συνεργασία με τον ΟΣΚ 18 σχολεία 1995-2002), σχεδιάζουμε την αντιμετώπιση των υπολοίπων προβλημάτων της «σχολικής στέγης», ώστε οι μαθητές να απολαμβάνουν την εκπαίδευση σε σύγχρονα διδακτήρια. Θα αγωνιστούμε να δοθούν άμεσα λύσεις που αφορούν:
· Χωροθέτηση, με την νέα πολεοδομική μελέτη για  την ένταξη στο σχέδιο της περιοχής «Γιούλα», του 9ο-26ου Νηπιαγωγείου (Νταμαράκια).
· Επικαιροποίηση των αναγκών σχολικής στέγης μετά και την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης του 13ου Δημοτικού (Λιούμη) (ΦΕΚ 99/ΑΑΠ 29.3.12).
· Χρηματοδότηση- κατασκευή του 17ου Νηπιαγωγείου (Αγ. Γεωργίου, Ευρυτανίας και Γεωργάκη / Λιούμη) που φιλοξενείται στο κτήριο που κατασκευάστηκε για το 22ο Νηπιαγωγείο. Η άδεια έχει ετοιμαστεί από τον Ο.Σ.Κ. αλλά λόγω της συγχώνευσης του και έλλειψης κονδυλίων καθυστερεί η χρηματοδότηση του έργου. 
· Προσθήκη δύο αιθουσών για τη λειτουργία του 13ου Νηπιαγωγείου στην αυλή του 4ου Δημοτικού.
· Στατικό και αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων.
· Διεκδίκηση κονδυλίων για συντηρήσεις, επισκευές και ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιότερων κτιριακών εγκαταστάσεων, ηχοπετάσματα στα σχολεία που εφάπτονται στους οδικούς άξονες.
· Αξιοποίηση όλων των σχολικών εγκαταστάσεων. Να καταγραφούν και να περάσουν στο Υποθηκοφυλάκειο του Δήμου Αιγάλεω όλα τα σχολικά κτήρια.


Δ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Αιγάλεω της Τέχνης και του Πολιτισμού
Θέλουμε πολιτισμό για όλους, γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί κοινωνικό αγαθό.
Η τέχνη αναπτύσσεται στην πόλη και αφορά τους πολίτες.

Με άξονα το σχεδιαζόμενο νέο Νομικό Πρόσωπο για τον πολιτισμό-αθλητισμό, θα παρέμβουμε δημιουργικά, στηρίζοντας την πνευματική και καλλιτεχνική αναζήτηση των συμπολιτών μας. Η υλοποίηση του προγραμματισμού των υποδομών (κινηματογράφος «Τιτάν», αίθουσες γηπέδου «Στ. Μαυροθαλασσίτης», «Ελληνικό Μολύβι», ανάπλαση περιοχής «Γιούλα», χώρος Πλαστήρα κλπ.) θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους καλλιτέχνες του Αιγάλεω να εκφραστούν ατομικά και συλλογικά.
Προγραμματίζουμε την ανακατασκευή του πολιτιστικού κέντρου «Γρηγόρης Λαμπράκης» στη Δελφών, που εγκαταλείφθηκε από τη σημερινή διοίκηση.
Παράλληλα, σχεδιάζουμε την επαναλειτουργία του Εικαστικού Εργαστηρίου και την ουσιαστική ενίσχυση της Φιλαρμονικής, της Θεατρικής Σκηνής, προγράμματα μαθημάτων χορού, μουσικής διδασκαλίας και Εργαστήρι Νέων Δημιουργών.
Ήδη προαναφέρθηκαν η ανάγκη αξιοποίησης των υπόγειων βιομηχανικών στοών του Άλσους, της ίδρυσης Ακαδημίας ή Ανοικτού Πανεπιστημίου Φιλοσοφικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στον Ελαιώνα κι ενός Μητροπολιτικού Μουσείου, με εκθέματα τα ευρήματα από τις ανασκαφές στον Ελαιώνα. Επιπλέον είναι απαραίτητη η αξιοποίηση του εναπομείναντος χώρου στο κτήμα «Μερκάτη» (σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη Α.Σ.Δ.Α.) και η δημιουργία Μουσείου Λαϊκής Μουσικής (έχουν ζήσει και δημιουργήσει στη πόλη μας ο Γ. Ζαμπέτας, η Μ. Νίνου, ο Σ. Παγιουμτζής κ.α.)
Αυτά τα έργα και οι δράσεις θα προσδώσουν στο Αιγάλεω το ρόλο του πολιτισμικού κέντρου της Δυτικής Αθήνας. Ας δούμε όμως με περισσότερες λεπτομέρειες σε δύο από τις παραπάνω υποδομές πολιτισμού, οι οποίες είναι εξαιρετικής σημασίας και χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

Δ.1 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ - Γ. ΒΡΑΝΑ» ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΟΔΟ

Θέλουμε να μετατραπεί σε γόνιμο χώρο τεχνών και γραμμάτων, μια νησίδα πολιτισμού για το Αιγάλεω και όλη την Αττική.
Ο χώρος βρίσκεται ανατολικά του Κηφισού (επί της Ιεράς Οδού και Νάξου) και έχει έκταση περίπου 2,5 στρέμματα. Ένα μικρό τμήμα (15%) το αγοράσαμε επί διοίκησης Ανάπλασης-Μυστακόπουλου (2001) 180.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 85% είναι δωρεά της οικογένειας Βρανά. Η Διοίκηση Καλογερόπουλου όχι μόνο κατέστρεψε την αρχιτεκτονική του μορφή, άλλαξε αυθαίρετα και το όνομά του, ονομάζοντάς το, με κομματική ιδιοτέλεια, «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Η αποκατάσταση του ιστορικού ονόματος αποτελεί για μας προτεραιότητα, ως απόδοση ελάχιστης τιμής της πόλης προς τους δωρητές. Αφού εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη λειτουργία του, που η Διοίκηση Καρδαρά κυριολεκτικά "ξέχασε",  δεν έχει ούτε καν καθίσματα, μπορεί να στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες και χρήσεις, όπως Θέατρο, Μουσική Σκηνή, Δημοτική Πινακοθήκη, Εργαστήρι Νέων Δημιουργών, στήριξη ελεύθερης δημιουργίας και νεανικών πρωτοβουλιών,  εκδηλώσεις κλπ. Επειδή ο χώρος βρίσκεται στην περιοχή του Ελαιώνα, η αξιοποίησή του έχει και συμβολική σημασία, με την έννοια ότι αρχίζει να εξυγιαίνεται η περιοχή και βλέπουμε το Αιγάλεω να εκτείνεται και "εκείθεν" του Κηφισού.

Δ.2 ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΤΙΤΑΝ»

Η μελέτη ανακατασκευής του είναι έτοιμη, από την προηγούμενη θητεία μας (1998). Ο κύριος χώρος έχει αγοραστεί, εκκρεμεί η απόκτηση της  εισόδου από την Ιερά Οδό. Έχουν κατατεθεί  τα χρήματα απαλλοτρίωσης, υπάρχει νομικό πρόβλημα από λάθος χειρισμούς, που μπορεί να επιλυθεί.

Δ.3 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Το θέατρο «Αλέξης Μινωτής» που κατασκευάστηκε από τη διοίκηση Ανάπλασης-Μυστακόπουλου το 1990, μπορεί να φιλοξενήσει ποιοτικές παραστάσεις, σε συνεννόηση με μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κ.ά. Σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, ο πολιτισμός αποτελεί πραγματική ανάγκη και θα μεριμνήσουμε ώστε το εισιτήριο να είναι προσιτό σε όλους και κυρίως στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανέργους, φοιτητές, μαθητές, πολίτες άνω των 65 ετών και ΑΜΕΑ.

Δ.4 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι κέντρο πληροφόρησης και πολιτισμού κάνοντας τη γνώση και την πληροφορία  διαθέσιμη σε όποιον δημότη τη χρειάζεται. Η αναβάθμιση της ως χώρου έκφρασης και δημιουργικότητας για όλες τις ηλικίες αποτελεί αναγκαιότητα δημιουργικής διεξόδου στην εποχή μας.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω προτείνουμε:
  • Τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και δομών της σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
  • Με βάση την παρούσα υλικοτεχνική υποδομή θα δοθεί έμφαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες, πρόσβαση σε κάθε δημότη, ευπαθών ομάδων (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, κλπ.)
  • Επανασχεδιασμός και λειτουργία της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης
  • Πάγια ετήσια αγορά νέων βιβλίων σύμφωνα με τις ανάγκες των αναγνωστών της
  • Οργάνωση εκδηλώσεων με στόχο το άνοιγμα της Βιβλιοθήκης στους δημότες, λέσχες ανάγνωσης κλπ.

Δ.5 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεωρούμε ότι η αυτοτελής δράση των πολιτιστικών συλλόγων ωφελεί την κοινωνία και ενισχύει την κοινωνική συμμετοχή και τον πολιτισμό. Επιδιώκουμε ενίσχυση και ανάπτυξη των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης και θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθειά τους. Στοχεύουμε στη συνεργασία μαζί τους και θα γίνουμε αρωγοί στην επίλυση των στεγαστικών προβλημάτων τους.
 

Δ.6 ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Η εξασφάλιση της ευζωίας και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αδέσποτων ζώων στην πόλη αποτελεί πρωτεύον στοιχείο πολιτισμού, παιδείας, κοινωνικής πολιτικής και συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής των δημοτών.
Θέση μας είναι ότι στα ζώα που βρέθηκαν στους δρόμους της πόλης μας, και μάλιστα όχι από υπαιτιότητα δική τους, αλλά των ανθρώπων, οφείλουμε να τους διασφαλίσουμε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Πρέπει λοιπόν να μεριμνήσουμε με δράσεις σε δύο επίπεδα:
· Μέτρα ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της κοινωνίας, 
· Άμεσα μέτρα για την προστασία και φροντίδα των ζώων.
Οι εθελοντές/ζωόφιλοι δημότες, τα Φιλοζωικά Σωματεία, αλλά και οι δημότες συνολικά, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν με κοινό στόχο τη διασφάλιση της υγιεινής και της ευζωίας των αδέσποτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.


Ε. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αθλητική δραστηριότητα για όλους τους κατοίκους και όλες τις ηλικίες


Ο Αθλητισμός τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, όχι απλώς παραμένει στάσιμος από πλευράς ποιότητας  άθλησης, υποδομών και εγκαταστάσεων, αλλά έχει σαφώς φθίνουσα πορεία.


Ε.1 ΑΜΕΣΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

· Ολοκλήρωση - επιτέλους - των υποδομών στο «Στ. Μαυροθαλασσίτης». Λόγω “εγκληματικής” ιεράρχησης προτεραιοτήτων δεν υπάρχει υποσταθμός της ΔΕΗ, υπάρχουν προβλήματα πυρασφάλειας, υδροδότησης, ασφαλούς πρόσβασης κλπ., γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη υλοποίησης ενός έργου ύψους 1.500.000 ευρώ, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής,.
· Αξιοποίηση την υπόστεγων χώρων της οδού Μάκρης για προπονητήρια. Αξιοποίηση των υπόλοιπων χώρων της Θηβών για πολλαπλές χρήσεις κυρίως αθλητισμού και πολιτισμού.
· Τοποθέτηση παρκέ στο κλειστό του πρώην Πολυκλαδικού (νυν 6ου Λυκείου) για να αποτελέσει έδρα μικρότερων κατηγοριών.
· Διερεύνηση αξιοποίησης των σχολικών χώρων και μελέτη δυνατοτήτων αναβάθμισής τους (τοποθέτηση "μπαλονιού" σε γήπεδα μπάσκετ κλπ.).
· Υλοποίηση της μελέτης επισκευής και ενίσχυσης των υποστυλωμάτων  της αίθουσας γυμναστικής στο ΕΑΚ. Έχει ήδη κατατεθεί η άδεια από την Τεχνική Υπηρεσία στην Πολεοδομία και ο ΑΣΔΑ έχει δεσμευτεί για χρηματοδότηση του έργου.

Ε.2 ΜΕΣΟ-ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 

· Πιθανή αξιοποίηση χώρων κτιριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ (Ελαιώνας) μετά την ένταξη του οικοπέδου της στο σχέδιο πόλης.
· Αναδιαμόρφωση του γηπέδου της Εδέσσης και του ΕΑΚ.
· Απόκτηση χώρου πρώην καμένου Jumbo (οδός Θηβών) μέσα από τη νέα πολεοδομική μελέτη της περιοχής "Γιούλα".
· Απόκτηση του χώρου "Μπουλντόζες" επί της Λεωφόρου Αθηνών.
Εδώ θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι οι δύο τελευταίοι χώροι δεν είναι ιδιοκτησία του δήμου, διότι οι παρατάξεις του κ. Καλογερόπουλου και του κ. Μπιτούνη τον Μάιο του 2002 αρνήθηκαν να ψηφίσουν δάνειο για την απόκτησή τους, στην τότε διοίκηση ΑΝΑΠΛΑΣΗ – Μυστακόπουλος, λόγω …προεκλογικής περιόδου. Γεγονός που στέρησε από την πόλη τη δυνατότητα κατασκευής του μελετώμενου με την ΓΓΑ, κλειστού γυμναστηρίου (ημιβυθιζόμενο) στο Jumbo, 1.200 θέσεων και προπονητήρια, αθλητικούς χώρους και πράσινο στις Μπουλντόζες, έργα που ήταν εφικτά να γίνουν τη «χρυσή» οικονομικά εποχή για το δήμο και τη χώρα.
· Χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων με την εκπόνησης της αναγκαίας χωροταξικής μελέτης για την κάλυψη των αναγκών του δήμου στην περιοχή του Ελαιώνα, στο πλαίσιο της συνολικής προοπτικά ανάπλασής του.
Η κάλυψη των βασικών αθλητικών υποδομών, μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας (κλειστό μπάσκετ στο καμένο Jumbo,  χώρος πρώην Πολυκλαδικού, χώροι Ελαιώνα κλπ.) και την παράλληλη αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων (ΕΑΚ - Κλειστό - Κολυμβητήριο - Εδέσσης για να έχουν πρόσβαση οι ομάδες της περιοχής), θέτει σε προτεραιότητα την οργανωτική και λειτουργική υποστήριξή τους.
"Εκ των ων ουκ άνευ" λοιπόν, η στελέχωση ενός νέου Νομικού Προσώπου για τον πολιτισμό-αθλητισμό, με συμμετοχική διοίκηση για την ουσιαστική συμμετοχή των συλλόγων, έτσι ώστε η δημοτική αθλητική πολιτική να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες εγκαταστάσεων και υπηρεσιών για:
· μαζικό αθλητισμό όλων των ηλικιών στις γειτονιές της πόλης μας,
· λειτουργική στήριξη του ερασιτεχνικού και σχολικού αθλητισμού,
· άθληση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (ΑΜΕΑ, τρίτη ηλικία),συνδυάζοντας τον αθλητισμό με την υγεία έμπρακτα,
· διοργάνωση και φιλοξενία υπερτοπικού χαρακτήρα αθλητικών εκδηλώσεων.
Θα υποστηρίξουμε, σύμφωνα με τις εκάστοτε  δυνατότητες, κάθε σημαντική προσπάθεια αθλητικών συλλόγων, φορέων  και πολιτών του Δήμου μας και θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε στέγαση των δραστηριοτήτων τους.


ΣΤ. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Η αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στον πολίτη αποτέλεσε και αποτελεί μόνιμο στόχο μας. Ως Διοίκηση (1995-2002), πραγματοποιήσαμε σημαντικά βήματα για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών:
· Μηχανοργανώθηκε το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών του Δήμου, με αποτέλεσμα την άμεση χορήγηση βασικών δημοτικών εγγραφών, πιστοποιητικά κλπ.
· Εφαρμόσαμε οργανόγραμμα των υπηρεσιών του Δήμου, σε αναπτυξιακή κατεύθυνση και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών.
· Λειτούργησαν νέες υπηρεσίες: Δημοτική Συγκοινωνία, Δημοτικά Ιατρεία, καθώς και η Δημοτική Επιχείρηση που διεκδίκησε και αξιοποίησε σειρά ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε όφελος των δημοτών μας.
· Εξοπλίστηκαν οι υπηρεσίες της καθαριότητας, των τεχνικών συνεργείων και του πράσινου (αγορές 3.000.000 ευρώ). Απαιτείται για τη νέα πενταετία να προχωρήσει με ρυθμούς γρήγορους και αποδοτικούς η περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στην ίδια κατεύθυνση, προτείνεται για το σήμερα:

· Μελέτη απλούστευσης των διαδικασιών λειτουργίας του Δήμου - ριζική αλλαγή του 

υπάρχοντος  οργανογράμματος μα βάσει τη θέση που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
· Περίγραμμα υποχρεώσεων και δικαιωμάτων για κάθε θέση εργασίας - περιγραφή (Job Description).
· Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού με βάση το νέο οργανόγραμμα, με πρώτο στόχο την ολοκληρωμένη συγκρότηση και λειτουργία της υπηρεσίας προγραμματισμού.
· Επέκταση της χρήσης Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) στο Δήμο, πρωταρχικά για τη βελτίωση της λειτουργίας του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών, αλλά και ευρύτερα, ως εργαλείο λήψης αποφάσεων από τη Δημοτική Αρχή από τη μία και εξυπηρέτησης του πολίτη από την άλλη.
· Εκπόνηση ετήσιου προγράμματος επιμόρφωσης του προσωπικού.
· Ουσιαστική ενίσχυση του τεχνολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για την άμεση κάλυψη των καθημερινών αναγκών και την αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου, ιδιαίτερα στην καθαριότητα.
· Αναδιάρθρωση καθαριότητας με βάση την πρόληψη, το διαχωρισμό στην πηγή, την ανάκτηση και την ανακύκλωση. Λειτουργία στο ΣΜΑ διαδημοτικού κέντρου διαχωρισμού στην πηγή, σύνδεσή του με τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης.
· Τηλε-υπηρεσία Άμεσης Παρέμβασης, γραμμές άμεσης εξυπηρέτησης των πολιτών.
· Αξιοποίηση, στον χώρο του Ελαιώνα, τόσο του χώρου της καθαριότητας όσο και του χώρου των 11 στρεμμάτων από την ένταξη στο σχέδιο του ΟΤΕ, για ολοκληρωμένες σύγχρονες εγκαταστάσεις των υπηρεσιών καθαριότητας, τεχνικών συνεργείων κλπ.
· Μελέτη αξιοποίησης του χώρου της δημοτικής κατασκήνωσης στη Ραφήνα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του Δήμου.
· Δημιουργία Ηλεκτρονικής Πύλης Αθλητισμού - Πολιτισμού.


Ζ. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Η ανάδειξη του Δήμου Αιγάλεω σε κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή, αποτελεί επιλογή στρατηγικής σημασίας, μεγάλη προσφορά στους νέους, στους επαγγελματίες και γενικά όλους τους δημότες.
· Παροχή  δωρεάν πρόσβασης στο Internet μέσω Wi-fi σε όλα τα δημοτικά κτίρια, στις μεγάλες πλατείες και σε σημεία του Άλσους.
· Αξιοποίηση ηλεκτρονικών μέσων για άμεση έκδοση πιστοποιητικών από δημότες.
· Ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη, τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου και της ηλεκτρονικής δημοκρατίας, για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
· Αναβάθμιση της διαδικτυακής παρουσίας του Δήμου σε σύγχρονο και λειτουργικό portal τεχνολογίας web 2.0 (λιγότερο στατικού και περισσότερου διαδραστικού περιεχομένου), με αμφίδρομη και άμεση επικοινωνία των δημοτών και όσο το δυνατόν ευρύτερων δημοτικών δομών. Με πρόβλεψη ιστοσελίδων ενημέρωσης για πολεοδομικά θέματα, ενημέρωσης για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στο Δήμο, υποβολής αιτήσεων για έκδοση πιστοποιητικών, υποβολής αιτημάτων ή παραπόνων, φόρουμ συζητήσεων και διαλόγου για τοπικά θέματα στα πλαίσια ανάπτυξης των δομών τοπικής δημοκρατίας, συμμετοχής και ελέγχου.
· Προγραμματισμένη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με διεκδίκηση αντίστοιχων κονδυλίων και μέσων τεχνικής - επιστημονικής υποστήριξης.
· Αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των τεχνολογικών επιτευγμάτων των Τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.  Συνεργασίες με τα ΤΕΙ για την εισαγωγή τεχνογνωσίας στους επιχειρηματίες της περιοχής.
· Προγράμματα καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού του γενικού πληθυσμού, με την αξιοποίηση και των σχολικών εγκαταστάσεων.
· Δημιουργία web-tv και live web-radio.


Η. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης, λειτουργούμε με κοινωνική ευαισθησία,  και σε ότι αφορά στις οικονομικές επιβαρύνσεις και παροχές, ακολουθούμε πολιτικές:
· Αύξησης τελών σε μεγάλες ιδιοκτησίες, τράπεζες και πολυκαταστήματα και παράλληλα μείωσης 50% ή και απαλλαγής για πολύ ειδικές κατηγορίες, όπως προβλέπει ο Κώδικας.
· Διεύρυνσης κλίμακας ανταποδοτικών τελών καθαριότητας από 1:3 σε 1:5, με πάγωμα ή και μείωση για μικρές ιδιοκτησίες και μικρά εμπορικά καταστήματα.
· Επαναφοράς του τέλους περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των περιοίκων από οχλούσες χρήσεις (πολυκαταστήματα, τράπεζες, βιομηχανίες, κέντρα διασκέδασης κλπ.)σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, που μπορεί να αποφέρει πόρους (περίπου 2.000.000 ευρώ ετησίως) για έργα αυτεπιστασίας και αγορές γης, ιδιαίτερα στον Ελαιώνα.
· Λεπτομερής έλεγχος, εμβαδομέτρηση και  είσπραξη των φόρων από τις συνεχείς αλλαγές δόμησης στον χώρο του ΕΛΑΙΩΝΑ.
· Στήριξης του επαγγελματικού κόσμου με κοινωνικά δίκαιη πολιτική τελών, αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών (καθαριότητας κλπ.), λειτουργίας και υποδομών της πόλης.


Θ. ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ

Αναγνωρίζοντας ότι το νέο ΕΣΠΑ, (ΣΕΣ) αποτελεί το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης της χώρας, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια αξιοποίησής του, με βάση τις προτεραιότητες που έχουμε ήδη θέσει.
Η αποσαφήνιση των στόχων του νέου ΕΣΠΑ στο τέλος του 2014, θα μας επιτρέψει την ενσωμάτωσή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου. Πέρα από τις δράσεις που αφορούν το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) για πρόνοια, απασχόληση, κατάρτιση, υγεία κλπ. , σχεδιάζουμε να υποβάλλουμε και εξειδικευμένες προτάσεις για:
· Αξιοποίηση των χώρων που αγοράστηκαν από το Δήμο στην περιοχή Νταμαράκια και αυτών που θα προκύψουν από τη νέα μελέτη ένταξης της «ΓΙΟΥΛΑ».
· Παρεμβάσεις που θα προκύπτουν από τη νέα μελέτη χρήσεων γης και την επικαιροποίηση της συγκοινωνιακής μελέτης (ιστορικό και περιφερειακά εμπορικά κέντρα).
· Δημιουργία χώρων στάθμευσης στον οικιστικό ιστό του Δήμου και στην περιφέρεια, με εφαρμογή της νέας κυκλοφοριακής μελέτης.
· Αναβάθμιση και πολιτιστικές χρήσεις στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές (π.χ. Ελαιώνας).
· Ανάδειξη ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της Ιεράς Οδού (αρχαία γέφυρα, ίχνος αρχαίας Ιεράς Οδού στην Πλατεία Εσταυρωμένου, θερινού κινηματογράφου «ΤΙΤΑΝ» (ολοκληρωμένη μελέτη), ιστορικής εκκλησίας Αγίου Γεωργίου).
· Δημιουργία βιομηχανικού μουσείου παραγωγής πυρίτιδας, εκθεσιακών χώρων με την ανάδειξη και ανακατασκευή των υπογείων βιομηχανικών κτισμάτων του πρώην «Μπαρουτάδικου» στο Άλσος.
· Μέτρα και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας από δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις (λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, χρήση φωτοβολταϊκών, ανασχεδιασμός, υλικά, φυσικό αέριο), ανάπτυξη χρήσης εναλλακτικών μορφών ενέργειας με αξιοποίηση όλων των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας. Ενεργειακή διαχείριση κτιρίων, βιοκλιματικές παρεμβάσεις με την εφαρμογή τοπικών σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
· Βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, με επίκεντρο την πρόληψη και την ανακύκλωση.
· Διαχείριση υπόγειων υδάτων. Συντήρηση των γεωτρήσεων που εγκαταλείφθηκαν, δεξαμενές, δίκτυα - αντλιοστάσιο, πυροπροστασία αλσών, Πυροσβεστικό όχημα, υποδομές (στάδιο προμελέτης).
· Εξοπλισμός σχολείων (αγορά μηχανογραφικού εξοπλισμού, δημιουργία δικτύου ηλεκτρονικών σχολικών βιβλιοθηκών).
· Προγράμματα κοινωνικής ένταξης και εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για μετανάστες.


Ι. ΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ

Ο Δήμος, αποτελώντας πλέον το μεγαλύτερο εργοδότη της περιοχής, είναι αδιανόητο για μας να προσφέρει ανασφάλιστη εργασία και  να ενθαρρύνει δομές ελαστικών και επισφαλών μορφών απασχόλησης. Προτεραιότητα μας είναι οι σταθερές θέσεις εργασίας με πλήρη απασχόληση. Στόχος μας η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του μεγάλου εθνικού προβλήματος της ανεργίας και της στήριξης της απασχόλησης. Επιπλέον δεσμευόμαστε για τα εξής:
· Ανασύσταση δημοτικής διαπαραταξιακής επιτροπής προσλήψεων για τις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις.
· Επανασύσταση των Νομικών Προσώπων.
· Δημιουργία δημοτικής δομής ενημέρωσης και συμβουλευτικής - σε συνεργασία με ΟΑΕΔ και τοπικές επιχειρήσεις - για τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην τοπική αγορά εργασίας.
· Επικαιροποίηση αναπτυξιακής μελέτης και εκπόνηση τοπικού σχεδίου δράσης για την απασχόληση, σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς (αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων).
· Σχεδιασμός προγραμμάτων αυτεπιστασίας για τα αναγκαία μικρά έργα και παρεμβάσεις.
· Εφαρμογή Κοινωνικής ρήτρας στις Δημόσιες και Δημοτικές συμβάσεις, ιδιωτών κατασκευαστών, έργων στην περιοχή (ανακούφιση ανέργων - ευάλωτων ομάδων), αξιοποίηση Οδηγίας 18/2004 και του παράγωγου Εθνικού Δικαίου Π.Δ.60/2007.
· Ενίσχυση και ενθάρρυνση της τοπικής κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
· Προώθηση της ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων (π.χ. καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος), προώθηση της άμεσης ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικών, διευκόλυνση ενημέρωσης για πολεοδομικά θέματα από ειδικό χώρο στις ιστοσελίδες του Δήμου.


ΙΑ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Το πρόγραμμα που καταθέτουμε είναι φυσικά δεσμευτικό για μας, αλλά είναι μία καταρχήν πρόταση διαλόγου, παραμένοντας ανοικτό για διορθώσεις και προσθήκες. Η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της πόλης μας, η διαμόρφωση στρατηγικών στόχων και αξόνων δράσης, προϋποθέτουν την ανάπτυξη θεσμών λαϊκής - κοινωνικής συμμετοχής που να στηρίζονται σε έναν συνδυασμό αντιπροσωπευτικής και αμεσοδημοκρατικής συμμετοχικής διακυβέρνησης αλλά και στην κοινωνική αλληλεγγύη ανάμεσα σε διαφορετικές κατηγορίες δημοτών. Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να έχει ενεργό ρόλο και άποψη για τη διαμόρφωση των πολιτικών και των σχεδιασμών σε τοπική κλίμακα.. Μέσα στο πρώτο χρόνο θα έχουμε καταθέσει «Χάρτα Δικαιωμάτων του Δημότη» και «Οδηγό Εξυπηρέτησης του Δημότη», ενώ άμεση επιδίωξή μας είναι και η δημιουργία και λειτουργία ενός Τοπικού Κοινωνικού Συμβολαίου, για την ενεργοποίηση και αξιοποίηση του σημαντικού τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου (τοπικών φορέων και πολιτών, εκπαιδευτικού και μαθητικού δυναμικού), σε δράσεις αλληλεγγύης, κοινωνικού και περιβαλλοντικού εθελοντισμού.
Ο Δήμος για να είναι φορέας αναπτυξιακού προγραμματισμού θα πρέπει να λειτουργεί ως πόλος συσπείρωσης και ενεργοποίησης των ίδιων των πολιτών και των φορέων τους. Πρόθεσή μας είναι η καθιέρωση διαδικασιών Συμμετοχικού Προϋπολογισμού και ενός γνωμοδοτικού οργάνου, του Τοπικού Αναπτυξιακού Συμβουλίου (ΤΑΣ), με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων και των τοπικών κοινωνικών φορέων. Το ΤΑΣ θα διαρθρωθεί με βάση τις επιτροπές γειτονιάς στο επίπεδο των δέκα εκλογικών διαμερισμάτων του Δήμου. Η επικοινωνία της Δημοτικής Αρχής με τους δημότες πρέπει να είναι τακτική και ουσιαστική, θα εφαρμόσουμε τον ετήσιο απολογισμό ανά δημοτικό διαμέρισμα. Επιδιώκουμε την ενεργό συμμετοχή των δημοτών στη διαμόρφωση λύσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να αξιοποιήσουμε και τις δυνατότητες του νέου Κώδικα (επιτροπή διαβούλευσης, τοπικά δημοψηφίσματα, δικαίωμα ελέγχου πολίτη κλπ.), αλλά και των νέων τεχνολογιών (ευρυζωνικά δίκτυα, ιστοσελίδες του Δήμου) για ηλεκτρονική δημοκρατία, οι οποίες μπορούν να στηριχθούν οικονομικά και οργανωτικά και από ευρωπαϊκούς πόρους και προγράμματα.
Σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια θα παίξει η αναβάθμιση των οργάνων του Δήμου και κυρίως του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διαδικασία, η θεματολογία, αλλά κυρίως η ουσιαστική επεξεργασία των θεμάτων μέσα από τις θεσμικές επιτροπές του, είναι στόχοι προς υλοποίηση.


ΙΒ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να έχουν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο. Οι κοινωνικά καταστροφικές δεσμεύσεις του Μνημονίου και η καρικατούρα μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» διαμορφώνουν ήδη ένα σκοτεινό εγγύς μέλλον. Η ακύρωση στην πράξη των κατευθύνσεων και η ανατροπή του Μνημονίου για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα.
Ενώ παραμένει επίκαιρο σύνθημα και όραμά μας η διοικητική αυτοτέλεια και η οικονομική αυτοδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις σημερινές συνθήκες αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η ανάδειξη των διεκδικήσεων και των στόχων πάλης για την αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σ' ένα τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο, υποστηρίζουμε τα εξής:
· Αντικατάσταση του «Καλλικράτη» από ένα νέο δημοκρατικό, αναπτυξιακό και συμμετοχικό θεσμικό πλαίσιο (τοπική δημοκρατία, αλλαγή "δημαρχοκεντρικού" μοντέλου, υποστηρικτικό επιχειρησιακό σχέδιο, αναγκαίοι πόροι και φορολογική αποκέντρωση, απλή αναλογική, ισχυρή αιρετή περιφέρεια και μητροπολιτική διακυβέρνηση κλπ.) και αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οργάνων της στο πλαίσιο του εθνικού και περιφερειακού προγραμματισμού ανάπτυξης της χώρας, με διατήρηση και ισχυροποίηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα και ρόλου της. Έως τότε, άρνηση κάθε μεταφερόμενης αρμοδιότητας που δεν συνοδεύεται από τους αναγκαίους πόρους, γιατί η αποδοχή τους, εκ των πραγμάτων, θα σήμαινε επιπλέον τοπική φορολογία και εμπορευματοποίηση.
· Θεσμική κατοχύρωση της αποκέντρωσης με Αυτοδιοίκηση στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
· Κατάργηση του Παρατηρητηρίου που παραβιάζει τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας.
· Κατάργηση της Αποκεντρωμένης  Αυτοδιοίκησης και μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της στη Περιφέρεια και στους Δήμους.
· Καθιέρωση της απλής αναλογικής, που θα επιφέρει ολοκληρωμένες ρυθμίσεις εκδημοκρατισμού, λαϊκής συμμετοχής και διαφάνειας.
· Αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άμεσα, με τη σταδιακή απόδοση των παρακρατημένων πόρων (ν. 1828/88 - υπολείπονται περισσότερα από 6.000.000 ευρώ για το Αιγάλεω) και μεσοπρόθεσμα μέσω μιας δημοκρατικής φορολογικής μεταρρύθμισης, απόδοσης του φορολογικού προϊόντος με βάση τις νέες αρμοδιότητες και δυνατότητες φορολογικής άσκησης εξουσίας, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των νοικοκυριών. Διπλασιασμός άμεσα του ποσοστού των δημοσίων δαπανών για τους ΟΤΑ (σήμερα περίπου 4%), με στόχο την πορεία σύγκλισης με το ποσοστό της Ε.Ε (25%). Μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα Ανάπτυξης, με χαμηλό επιτόκιο δανεισμού.
· Ουσιαστική ενίσχυση των ΟΤΑ για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους, με την εισαγωγή στις δομές τους νέων τεχνολογιών και με την ισότιμη συμμετοχή τους στο νέο ΕΣΠΑ.
· Μεταβίβαση αρμοδιότητας και μεταφορά αρχείων των υπηρεσιών Πολεοδομίας και Πρόνοιας,  στους Δήμους που εξυπηρετούσαν, ως υπηρεσίες της πρώην νομαρχίας.

Το Αιγάλεω στη Δυτική Αθήνα
Το Αιγάλεω αναπόσπαστο κομμάτι της Δυτικής Αθήνας, οφείλει να συμμετέχει ενεργά στην εφαρμογή του βιώσιμου αναπτυξιακού σχεδιασμού των Δήμων, του Α.Σ.Δ.Α. και άλλων φορέων της περιοχής για την αποτροπή των νεοφιλελεύθερων σχεδίων εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης, των ορεινών όγκων και των μεγάλων ελεύθερων χώρων της περιοχής (Ποικίλο, Στρατόπεδα, λίμνη Σκαραμαγκά κλπ.).  Επίσης, οφείλει να διαφυλάξει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπερτοπικών δομών υγείας (Λοιμωδών, Ψ.Ν.Α.).